Investment-Update-foleon-Q2-NL

Achmea Real Estate blijft voorzichtig over herstel vastgoedmarkt

29-08-2024

Ondanks het beleggingsresultaat van 2,6 procent in het tweede kwartaal en de sterke fundamenten in de gebruikersmarkten, is Achmea Real Estate voorzichtig over het verdere herstel van de vastgoedmarkt. De beleggingsmarkten blijven immers volatiel, schrijft Casper Hesp, director Investment Management in de nieuwe Investment Update.

“Eerder deze maand zagen we sterke neerwaartse correcties in de aandelenmarkt, mede als gevolg van tegenvallende banencijfers uit de Verenigde Staten. Daarnaast wacht de markt nog steeds op rentedalingen, die grotendeels al zijn ingeprijsd.” Ook de economische cijfers laten een gemengd beeld zien. In Nederland groeide de economie in het tweede kwartaal met 1%. Maar in Duitsland, de grootste economie in Europa, was sprake van een daling van 0,1%.

In de Investment Update is er speciale aandacht aan het woningtekort. De woningopgave is met 900.000 woningen ongekend groot, waarvan circa 10% in het middenhuur segment moet worden gerealiseerd. Dit betekent dat er 40 tot 45 miljard euro aan investeringen vanuit marktpartijen nodig is om deze doelstelling te bereiken.

Daarnaast staat Nederland voor een enorme verduurzamingsopgave. Achmea Real Estate verwacht dat er meer dan 22 miljard euro vanuit marktpartijen nodig is om huurwoningen in het middensegment te verduurzamen. Casper Hesp: “Beide uitdagingen onderstrepen het cruciale belang van institutioneel kapitaal om deze grote opgave te kunnen realiseren.”

Lees hier de Investment Update Q2