Daan Tettero

Column: Na een trage start dendert de dieseltrein nu door

16-09-2024

De urgentie om woningen voor senioren te bouwen is groot. Zo wordt er gesproken over de realisatie van 450.000 seniorenwoningen voor 2040. Daarnaast moet een groot deel van de bestaande woningvoorraad worden aangepast. Hoog tijd om vaart te maken, schrijft Daan Tettero, Manager van het Achmea Dutch Health Care Property Fund, in een column in het blad Vastgoedsturing.

“Al jaren lobbyen wij om meer levensloopbestendige appartementen in de programmering op te nemen. Dit doen wij onder andere met Achmea, Zilveren Kruis, IVBN en het aanjaagteam Wonen en Zorg voor ouderen, waar we sinds een jaar lid van zijn. Een aantal gemeentes maakt inmiddels serieus werk van de programmering. Bestemmingsplannen worden hierop voorgesorteerd en er wordt alleen grond verkocht als er een goed plan komt voor seniorenwoningen.”

De voortgang van deze specifieke bouwopgave kunnen we vergelijken met een dieseltrein, schrijft Tettero. Hij is langzaam op gang gekomen en dendert nu door. In de reis naar de 450.000 woningen is het volgende nodig: 

  • Het Rijk, de provincies en gemeentes moeten blijven sturen op woningen voor senioren in de programmering.
  • Er moet gekeken worden naar de bestaande voorraad en woningdelen moet eenvoudiger en financieel aantrekkelijker worden gemaakt.
  • Samen met zorgkantoor, gemeentes, provincies en zorginstellingen moet worden gekeken naar de zorg- en woonvraag waarbij bestaande terreinen van zorginstellingen gebruikt kunnen worden om nieuwbouw voor senioren te realiseren. 

Lees hier de hele column.