24-06-2024
Het verduurzamen van oudere huurwoningen loont voor institutionele beleggers. Maar het kost vooralsnog tijd voordat het in de financiële resultaten terug te zien is. Dat blijkt uit onderzoek van Spek Advisory FZE in opdracht van Achmea Real Estate.
Nederland telt ruim 440.000 huurwoningen in het middensegment en de vrije sector met een energielabel D of lager. Deze woningen moeten de komende jaren worden verduurzaamd om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van de overheid. De kosten van onder meer extra isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp zijn aanzienlijk: tussen de vier- en vijfhonderd euro per vierkante meter om van label D naar label A te gaan.
“Veel institutionele beleggers erkennen de maatschappelijke noodzaak om huurwoningen te verduurzamen”, zegt Casper Hesp, director Investment Management bij Achmea Real Estate. “Een aantal is er ook actief mee bezig. Maar beleggers vragen zich tegelijkertijd af om verduurzamen ook financieel een positieve business case oplevert. Daarom hebben wij onderzoek laten doen naar de waarderingen van woningen nádat zij verduurzaamd zijn.”
Terugverdiend
Uit het onderzoek onder 50 verduurzaamde woningcomplexen in beheer bij Achmea Real Estate blijkt dat taxateurs investeringen in duurzaamheid niet direct vertalen in een hogere waardering. Van elke geïnvesteerde euro in verduurzaming keert in het eerste jaar gemiddeld 60 cent terug in de waarde van de woning. Maar in de jaren daarna stijgt de waarde van verduurzaamde woningen sneller dan van vergelijkbare woningen die niet zijn verduurzaamd. Bij woningen die na 2021 zijn verduurzaamd, zijn de kosten binnen twee jaar al bijna helemaal terugverdiend.
Hesp: “Natuurlijk zullen updates van dit onderzoek meer inzicht geven in de daadwerkelijke lange termijn effecten. Maar dit zijn bemoedigende resultaten, die aansluiten bij de ontwikkelingen op de koopmarkt. Daar zien we al langer dat duurzame woningen hoger worden gewaardeerd door woningzoekenden. De nieuwe Wet Betaalbare Huur maakt bovendien een groter verschil tussen duurzame en niet-duurzame woningen. Ook dat gaat helpen om de business case van verduurzamen sneller positief te krijgen.”
Lees hier: ‘Huurwoningen verduurzamen, een positieve business case?’
Lees ook de whitepaper 'Verduurzaming loont op termijn'