Woontoren Justus: voorrang voor 47 ‘sleutelberoepen’

04-10-2024

Achmea Real Estate heeft 47 mensen met een zogeheten sleutelberoep (agenten, leraren, verpleegkundigen) met voorrang een woning toegewezen in Justus, de eerste woontoren in de nieuwe Sluisbuurt in Amsterdam die gisteren is opgeleverd. Nog eens 19 nieuwe bewoners laten een sociale huurwoning achter. Justus telt in totaal 289 middenhuurwoningen.

Justus vloeit voort uit het initiatief dat de gemeente Amsterdam, woningcorporatie Stadgenoot en Achmea (in opdracht van Rabobank Pensioenfonds een BPL Pensioen) in 2016 namen om samen langjarig te investeren in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Daarvoor werd het publiek-private bedrijf 1012Inc (nu Stadsgoed NV) opgericht waarvan de twee pensioenfondsen aandeelhouder werden.

Als onderdeel van de overeenkomst kreeg Achmea het recht om op vier locaties in Amsterdam woningen te ontwikkelen namens de twee fondsen. Justus is de laatste locatie die nu is opgeleverd. Inclusief de woningen in Noord, Zuidoost en Nieuw-West heeft deze publiek-private samenwerking gezorgd voor maar liefst 861 middenhuurwoningen in Amsterdam.

Justus is een van de eerste gebouwen van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. Het is een eindresultaat van een intensieve samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, de Architekten Cie., Achmea Real Estate en diverse partners.